7 Kål suppe som dengang og i dag

april 24, 2017
7 kål suppe

7 kål suppe

7 kål suppe er en æld gammel der skal spores mange år tilbage i tiden. Den blev formentlig spist af samfundets mindre velhavende folk, da man ikke havde råd til de dyre kålsorter og derfor tog til takke med de billigere sorter og disse vilde udgaver. Ordet kål var før i tiden en fælles betegnelse for alt spiseligt grønt.  De 7 slags “kål” planter var derfor ofte ikke rigtige kål planter som dem vi kender i dag, men mere ment som erstatninger til de mere ekstravagante råvare. Derfor er 7 kål suppe egentlig bare en suppe på 7 forskellige råvare af plantegrønt.

Til min suppe lod jeg mig inspirere af Jean M. Auels berømte serie af bøger, Jordens Børn. Her er der masser af sjove og spændende fortolkninger på hvordan stenalder menneskene kokkererede. 7 kål suppe bliver i bøgerne omtalt som “Grøn suppe” som blev spist til sommerens magefester. Dette var en stor begivenhed som kan sammenlignes med et nutidigt bryllup. Her fulgte selfølgelig et traditionelt bryllups måltid til efter man havde sagt ja til hinanden. Suppen bliver i bøgerne beskrevet som en suppe kogt med flere slags vilde planter, knopper, blomster, hasselnøder og hvede kerner. Nedenunder findes både opskriften på stenalderens 7 kål suppe og den moderne udgave. Råvarenlisten er tilpasset til én suppe, dvs at hver suppe skal have 1 bundt af hver urt for at række til 4 personer.

7 "Kål" suppe som dengang og i dag
 
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tid
 
Skribent:
Måltid: Nordisk
Antal personer: 4 personer
Ingredienser
Stenalder udgave
  • 1 bundt brændenælder
  • 1 bundt skvalderkål
  • 1 bundt ramsløg
  • 1 bundt løgkarse
  • 1 bundt skovsyre eller almindelig syre
  • 1 bundt strandbede
  • 1 bundt vilde pastinak blade
  • 1 dl kogt kerne byg
  • 1 dl ristede hasselnødder
Moderne udgave
  • 1 halvt spidskål eller et lille savoykål.
  • 1 bundt brændenælder
  • 1 bundt skvalderkål
  • 1 bundt ramsløg
  • 1 bundt løgkarse
  • 1 bundt skovsyre eller almindelig syre
  • 1 bundt strandbede
  • 1 bundt vilde pastinak blade
  • 1 dl ristede hasselnødder
  • 1 dl fløde
  • 1 spsk smør
  • Skal og saft af en økologisk citron
Fremgangsmåde
Stenalder udgave
  1. Til stenaldersuppen kommes alle grønne urter ned i gryden sammen med hakkede hasselnødder.
  2. For mere smag kan man eventuelt tilføje lidt hakket porre.
  3. Når grøntsagerne er møre tilsættes de kogte kerne byg.
  4. Smag suppen til med salt og skovsyre.
Moderne udgave
  1. Til den moderne suppe kommes alle grønne planter, fennikel, selleri og løg ned i en gryden med en smule vand.
  2. Imellem tiden ristes hasselnødder i ovnen og blendes derefter med lidt vand til en fin mos.
  3. Kom den blendede mos igennem en si og kasser de groveste stykker.
  4. Når grøntsagerne er møre blendes de til en lind suppe.
  5. Tilsæt hasselnødecremen, samt fløde og kog den lidt ind.
  6. Tilsæt smør og smag den til med lidt citron og salt.

Til min 7 kål suppe skulle jeg bruge 7 slags “kål”. Jeg ville gerne have gjort brug af strandkål men siden det stadig er meget tidligt på foråret måtte jeg “nøjes” med: Skvalderkål, almindelig syre, ramsløg, strandbede, brændenælde, vild pastinak og løgkarse. 

I suppen er der brugt hassel nødder som smagsgiver og som jævner. Hasseltræet er en gammel træ-sort som bosatte sig i Danmark for flere tusind år siden. Hasselnødder har derfor været en yderst velkendt spise helt tilbage til stenalder menneskene. Man finder ofte de brændte skaller i ildstederne fra danske og udenlandske stenalder-bopladser. Formentlig  har man siddet omkring sin madlavningsarne og smidt de nyplukkede nødder ind i gløderne for at riste dem. Efter måltidet har man nok smidt de tomme skaller tilbage i gløderne. Der findes masser af arkæologiske kilder på disse fund af brændte hasselnødde skaller. Så man kan sige er der er sikker vished om at man også dengang havde smag for hasselnøden.

Stenalder udgaven af 7 kål suppe er som man kan se, mere grov og enkel. Den har ikke nogle moderne smagsgivere andet end de planter der er i den. Jeg prøvede at lave den ud fra de ting der ville kunne findes i naturen. Hasselnøderne købte jeg dog da de først kan plukkes til efteråret. I den senere del af stenalderen har man fundet spor af forskellige kerner som man formentlig har brugt i supper, som i dette tilfælde, eller knust til mel. Stenalder suppen er meget enkel i sit udtryk men rigtig god som bål-mad med et stykke brød til. Lidt hakket frisk skov syre eller ramsløgs blomster ville have klædt suppen rigtig fint.

Den moderne version af 7 kål suppen er mere raffineret. De to supper består i bund og grund af de samme råvare, men her er alle råvare blendet og der er tilføjet måde smør og fløde samt lidt citron. Den moderne udgave egner sig rigtig fint som en forret i vores moderne Danmark, hvor stenalder udgaven er rigtig fin som bål-mad, hvor man ikke lige har en blender og et køleskab.

Velbekomme!

Forslået

2 Kommentare

  • Skriv et svar Hybenchutney med vilde æbler | Opskrifter - Snilde.dk maj 23, 2019 at 12:23 am

    […] blandt andet min opskrift på Helgrillet fisk med skovsyre sauce, og min opskrift på “Grøn suppe“. I denne opskrift hentede jeg ideen fra et kapitel hvor hovedpersonen lavede en tyk sauce […]

  • Skriv et svar Richard oktober 12, 2020 at 12:00 am

    Det er mig en lidt tør suppe da der åbenbart ikke bruges vand eller væde af nogen art. VELBEKOMMEN

  • Skriv et svar