5 slags hjemmelavet urtete med vilde planter

august 16, 2017
urtete

Hjemmelavet urtete

Urtete hitter som aldrig før og kan fås i mange varianter med forskellige smage og egenskaber. En dag var jeg nede i supermarkedet og der så en pose med tørret økologisk hyldeblomst til 30 kr pr. pose! Efter den dag tænkte jeg, hvorfor i alverden betale 30 kr. for en lille pose tørrede blomster når jeg kunne plukke dem lige udenfor min dør. Derfor fortrækker jeg at plukke planterne selv og tørre dem i ovnen derhjemme. De selvplukkede planter og urter er mindst ligeså gode (hvis ikke bedre) som dem man køber i butikkerne.

Medicinske egenskaber

Mange vilde planter er kendte for deres sunde og medicinske egenskaber. De blev og bruges stadig af mennesker verden over mod forskellige gener og sygdomme. Kamille og mynte har været brugt mod alskens dårligdomme siden forhistorien, men også hyld, lind og skovmærke har været værdigfulde medicin planter. Find beskrivelser af alle urterne samt hvordan jeg bruger dem, nedenunder.

Fra venstre: Skovmærke, kamille, mynte, hyldeblomst og lind.

Skovmærke: Skovmærke menes at have en mild beroligende effekt, især på mave og tarm, så når min mave slår knuder kan jeg rigtig godt lide at drikke en varm kop skovmærke te. Smagen minder om en blanding af mandel og vanilje, den har en vis naturlig sødme så derfor behøver man sjældent sukker i denne slags te. Skovmærke te er nok min favorit når det kommer til hjemmelavet urtete.

Kamille: Kamille er generelt beroligende samt antiseptisk og derfor fik jeg altid af vide som barn at den var rigtig god mod øjenbetændelse. Dette var dog ikke helt forkert da kamille før i tiden blev brugt på denne måde. Kamille har også længe været brugt mod søvnløshed samt milde forkølelser grundet sine antibakterielle værdier. Så hvis jeg har en mindre forkølelse eller bare har brug for at slappe af med en god kop te, så er det kamillen jeg vælgler.

Mynte: Der findes mange forskellige arter af mynte men de har alle længe været en af de mest brugte lægeplanter. Den var gavnlig især mod kvalme, mavesmerter og opmystedhed men også rigtig mange andre skavanker. Der er to tidspunkter jeg foretrækker at bruge mynten. Enten bruger jeg den sammen med skovmærke som middel mod mavepine. Eller hvis jeg har spist en smule for meget til aften (Det sker aldrig….), så hjælper mynte teen på en oppustet mave. Mon ikke den også kan bruges mod tømmermænds kvalmen?

Hyldeblomst: Hyld var før i tiden ansat som god imod alt og har længe været genstand for mange sagn og historier, især sagnet om hyldemor der bor under hyldebærtræet. I gamle dage værnede man om hylden og passede man godt på den, blev blomsterne beriget med helende kræfter. Ingen turde at fælde et hyldebærtræet, for så gjorde man hyldemor vred og det ønskede man ikke. Hylde blomst teen smager dejligt af sol og sommer så når efteråret nærmer sig er det dejligt at mindes sommeren med denne slags urtete.

Lindetræet: Lind har først og fremest været brugt for sin dejlige duft, men de velduftende blomster har også en mildt beroligende effekt og har også været brugt i hud-medicin. Det er også måden jeg helst bruger linde teen på, enten som beroligende te sammen med kamille eller som en skintonic til huden, morgen og aften.

Så nu hvor der findes så mange skønne planter der ikke kun dufter og smager dejligt, men også har en helbredende effekt på vores krop, kan man ligeså godt plukke sig til et sundt og velsmagende vinterforråd.

Hvordan gør man?

At lave sin egen hjemmelavede urtete er i virkeligheden noget af det nemmeste i hele verden. Det kan forklares i 4 steps:

  1. Pluk de udvalgte urter (Pluk kun de planter du kender og er fortrolig med).
  2. Rengør urterne (Undgå at skylle urterne så al smag og duft bliver bibeholdt).
  3. Bag urterne i ovnen ved 50 grader indtil de er helt tørre.
  4. Opbevar de tørrede urter i en lufttæt beholder eller pose.

Herefter er det bare at nyde sin helt egen, økologiske urtete.

Da jeg lavede de forskellige slags te til indlægget, var det sjovt at se at de tilfældigvis alle havde hver deres farve, der varierer fra gullig til mørk grøn.

Forslået

Ingen kommentare

Skriv et svar