4 Hurtige med Japansk Pileurt

maj 11, 2017
Opskrifter med japansk pileurt

Spis den japanske pileurt

Japansk pileurt blev i sin tid importeret fra øst Asien. Den blev originalt brugt som prydsplante i Kina og Japan inden den invaderede Norden. Om sommeren har den smukke hvide blomster og med sine bambus agtige stængler, er den ved første øjekast et meget smukt skue. Om vinteren dør planten og trækker sig tilbage til jorden indtil den gensopstår om foråret. Når det er sagt er japansk pileurt et helvede at få ind i sin have. Når den først har stedsfæstet sig, er den ikke lige sådan at komme af med igen. At få bugt med den japanske pileurt kræver skrappe midler. Alle rødder skal graves op, da selv den mindste lille stump kan holde liv i planten.

Den japanske pileurt har efterhånden spredt sig vidt omkring. Ved at se den som en spiselig råvare kan dette måske hjælpe med at holde bestanden en smule nede. De spiselige dele, er de helt unge skud. De kan sammenlignes med asparges når de skyder op af jorden. Det er bedst at høste de lidt tykkere skud, da de tyndere kan blive en smule trævlede. Skær eller knæk de små stængler af og fjern de udfoldede blade. Om foråret er de nyeste skud bedst da de er mørre og sprøde, efterhånden bliver de hurtigt trævlede og hård. Pluk derfor kun de stængler der nærmest selv knækker af når de bøjes. De nye skud kan spises hele og rå, de øverste blade er dog en smule bitre. Stænglerne er enormt sure og kan sammenlignes med at spise en skive citron. Under tilberedning bliver japansk pileurt  blødere og mister noget af sin syre. De fungere derfor rigtig godt i simple creamed retter f.eks med mælkeprodukter, kokosmælk eller æg. Den fungere sågar godt i karry retter, risottoer, supper og i kartoffel mos og salater. Læs mere om identifikation af japansk pileurt, samt flere opskrifter HER.

4 Hurtige Opskrifter med Japansk Pileurt

3 hurtige med japansk pileurt

Brug den japanske pileurt i en simpel omelet, som vist ovenover. Pisk nogle æg og steg pileurten med en smule salt. Jeg kan specielt godt lide at omeletten bibeholder et blødt og cremet indre. Lækker morgenmad eller frokost!

Eller skær den frisk plukkede pileurt i tynde skiver og anret dem over frisk bøffel mozzarella. Drys med et nip ramsløgssalt eller almindelig havsalt og en god olivenolie.

De første skud af pileurten er rigtig gode til syltning. Opvarm lige dele eddike, vand og sukker. Tilsæt eventuelt lidt salt og krydderier som, allehånde, pepperkorn og laurbærblade. Brug de syltede stængler i forretter eller som en syrlig snack når forrået kun er et minde.

En anden rigtig fin måde at bruge pileurten, er ved at skære den ud i minde stave og bruge dem sammen med andre grøntsager som agurk, sødskærm, løgkarse, og ramsløg i disse vietnamesiske friske forårsruller. Spis dem med en lækker peanut sauce. FIND OPSKIRFTEN HER

Forslået

Ingen kommentare

Skriv et svar